Strefa OPT 20.11 – dr hab. Wojciech Grudziński „Żaluzje na dnie oka, czyli po co nam plamka żółta”
Instytut Fizyki UO wraz z Uniwersyteckim Centrum Transferu Wiedzy i Technologii oraz firmą Fielmann, zapraszają na wykład z cyklu Strefa OPT pt. „Żaluzje na dnie oka, czyli po co nam plamka żółta”, który wygłosi dr hab. Wojciech Grudziński, prof. UMCS. Pan doktor specjalizuje się w mikroskopii i spektroskopii molekularnej, jego badania dotyczą lokalizacji, orientacji i organizacji molekularnej polienów (w tym w siatkówce oka człowieka), regulacji wzbudzeń w aparacie fotosyntetycznym, a także mechanizmów toksyczności antybiotyku amfoterycyny B.
Dzisiejszy wykład jest poświęcony jest plamce żółtej, której kolor nadają barwniki: luteina i zeaksantyna. Są one szczególnie skoncentrowane w centralnej części siatkówki, odpowiedzialnej za widzenie barwne i precyzyjne. Związki te nie są jednak zaangażowane bezpośrednio w procesy związane z recepcję światła. Wiadomo, za to że ich brak w naszej diecie zwiększa możliwość wystąpienia jednej z chorób cywilizacyjnych: starczego zwyrodnienia siatkówki (AMD). Niedawno wykazano, iż barwniki te działają jak molekularne żaluzje słoneczne chroniąc receptory przed nadmiernym oświetleniem i określono ich dokładne rozmieszczenie w obrębie plamki żółtej niemniej wciąż nie jest znany mechanizm, który sprawia, że kolorowa dieta zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na AMD.
Podczas wykładu omówione zostaną wyniki badań mikro-obrazowania siatkówki z zastosowaniem technik spektroskopii molekularnej oraz obrazowania w mikroskali oraz zaprezentowane zalecenia, które pomogą nam cieszyć się dobrym wzrokiem przez długie lata.
Strefa OPT to wirtualna przestrzeń dla każdego! Wydarzenie będzie miało miejsce w każdą drugą środę miesiąca na żywo oraz w sieci. Skierowane jest dla każdego, a szczególnie osób zainteresowanych światem optyki, optometrii, technologii okulistycznej, okulistyki, tyflopedagogiki i psychologii poznawczej.
Uniwersytet Opolski przywiązuje dużą wagę do poszanowania prywatności użytkowników odwiedzających serwisy internetowe Uczelni. W celu optymalizacji usług, umożliwienia prawidłowego funkcjonowania i zapisywania ustawień poszczególnych użytkowników, strony internetowe Uniwersytetu Opolskiego wykorzystują tzw. cookies (z ang. ciasteczka). Cookies to małe pliki tekstowe wysyłane przez serwis do przeglądarki internetowej użytkownika na urządzeniu końcowym (komputer, smartfon, tablet, itp.). W tym miejscu możecie Państwo podjąć decyzję dotyczącą typów plików cookies, które będą wykorzystywane w tym serwisie internetowym. Klikając Ustawienia możesz wybrać jakie cookies opcjonalne będą stosowane. Wyrażoną zgodę można wycofać w dowolnym momencie zmieniając wybrane ustawienia. Klikając Zaakceptuj wszystko zgadzasz się na użycie plików cookie i podobnych technologii we wszystkich wskazanych poniżej celach. Możesz odrzucić stosowanie cookies opcjonalnych klikając Odrzuć wszystkie.
Więcej informacji:
Polityka prywatności